Flytta bolån - Byta bank för bolån

Är du intresserad av att flytta bolån? En av de vanligaste frågorna våra besökare undrar över är om det är krångligt eller till och med svårt att flytta ett bolån. Vårt svar på detta är att det inte brukar vara speciellt svårt och att det ofta faktiskt är betydligt enklare än vad man hade kunnat tro, särskilt om du i dagsläget har ett bolån med rörlig ränta. I de flesta fall så är det den nya banken du vill flytta ditt bolån till som sköter allt det viktiga.

MittBolån

Vill du få bättre ränta på ditt nuvarande bolån? MittBolån (Sveriges ledande bolåneförmedlare) jämför erbjudanden från flera banker för att du ska kunna få den lägsta möjliga räntan på ditt bolån. Tjänsterna som MittBolån erbjuder är helt kostnadsfri för dig att använda.

Flytta bolån med rörlig ränta

Flytta bolån med rörlig ränta är enkelt och helt kostnadsfritt. Den som har ett bolån med rörlig ränta kan i princip byta bank när som helst och utan att det kostar någonting extra.

En bra början kan vara att ansöka om bolån genom en låneförmedlare. Det en låneförmedlare som specialiserat sig på bolån kan hjälpa dig med är att få erbjudanden om lån från flera banker så att du snabbt och mycket smidigt ska kunna hitta den lägsta möjliga bolåneräntan till de bästa möjliga villkoren.

Tänk på att vanliga grundkrav för att bli beviljad ett lån är att du är folkbokförd i Sverige, att du har en stadigvarande inkomst från arbete eller pension och att du inte har några betalningsanmärkningar registrerade.

Flytta bolån med bunden ränta

Har du ett bolån med bunden ränta är det tyvärr aningen mer komplicerat att flytta lånet, detta då din gamla bank har rätt till kompensation, en så kallad ränteskillnadsersättning. Har du en riktigt låg ränta och bra villkor som väntar hos den nya banken kan det vara en bra idé att göra beräkningar på om det vara värt att betala denna avgift, men annars kan man helt enkelt bara vänta på att bindningstiden för bolånet löpt ut, särskilt om det inte är så lång tid kvar. Efter att bindningstiden gått ut är det helt kostnadsfritt att flytta bolånet.

Fördelar med att flytta bolån

Det finns ofta flera fördelar med att undersöka vad andra banken kan erbjuda för bolåneränta och villkor. Den främsta fördelen är att man får en möjlighet att hitta lägre ränta hos en ny bank och därmed en lägre månadskostnad för lånet. Att spana in erbjudanden om bolån från andra banker kan också vara ett utmärkt sätt att sätta lite press på sin gamla bank att sänka räntan.