Köpa ny bostad

Det kan vara otroligt spännande att leta efter en ny bostad att köpa. Du kanske väntar tillökning i familjen, har flyttat till ny ort på grund av nytt jobb eller kanske vill du helt enkelt komma vidare i livet av andra orsaker. Vare sig det är dags att skaffa drömhemmet eller helt enkelt tak över huvudet så finns det flera processer att gå igenom.

Consector
MittBolån

Dags att hitta ditt boende

Först så ska du se på vilket område du är intresserad av. Barnfamiljer brukar normalt se på infrastruktur som daghem, skolor, lekplatser och liknande detaljer. För någon annan kan närheten till tågstationen, motorvägen, centrum eller annat vara det viktigaste. Därefter ser du vad mäklarna har att erbjuda på dessa ställen. Ofta finns det flera olika bostäder att välja mellan, och du kan behöva kompromissa med dina önskemål.

Viktigt vid köp av bostad

Redan innan du kommer så långt som att gå på visningar eller leta efter ett hem kan det vara bra att ha den finansiella sidan färdig. Detta ger dig mycket större tyngd när du bjuder på en bostad, speciellt om det blir budgivning. Du ansöker därför om ett lån hos banken, och de ger dig ett lånelöfte. Det är lite som en garanti att du kommer att få låna upp till den summan om det behövs. Vanligtvis så grundar de sitt lånelöfte på hur mycket du tjänar, men även på din förmåga att återbetala lånet.

Det allra lättaste kan vara att ansöka om lånet genom en låneförmedlare. Du fyller bara i dina uppgifter och ser vem som ger dig det bästa erbjudandet. Denna tjänst är helt gratis att använda, för det är kreditbolagen som står för kostnaderna. Genom att jämföra så blir det enklare att hitta ett bra bolån med gynnsamma räntor.

Flytta in i din nya bostad

Det kan ta lite tid att hitta fram till drömhemmet. Men när du väl har funnit de och kommit överens om priset så känns det bra. Du betalar en avgift till mäklaren, något som ni kommit överens om i förhand. Men i övrigt så tar det inte alls lång tid för alla transaktioner att avslutas. Speciellt inte om du redan vid ett tidigt skede fått ett lånelöfte. Då är den största biten gjord och du kan lugnt gå på visningar.

Att köpa bostad kan vara ett stort steg i livet. Det handlar om mycket pengar men framför allt din vardag. Därför lönar det sig att tänka efter hur mycket du vill lägga ner på avbetalningar och hyra, för en bostad är något som det är värt att satsa på.