Lånelöfte för bolån

Vill du lära dig mer om hur ett lånelöfte för bolån fungerar? Innan man börjar gå på hus- eller lägenhetsvisningar är det bra om man har ett lånelöfte. Det är idag många mäklare som kräver att man har ett lånelöfte från en bank eller ett kreditinstitut för att man ska få vara med i en budgivning på ett hus eller en bostadsrätt, de vill med detta se att man kan stå för sina bud ekonomiskt.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ofta det första steget mot att teckna ett bolån och kan kanske bäst beskrivas som ett förhandsbesked från en bank eller annan långivare som berättar hur mycket man kan låna för att köpa en bostad. Det är viktigt att känna till att ett lånelöfte inte är bindande och inte detsamma som en låneansökan.

Hur ansöker man om lånelöfte?

Det går att ordna ett lånelöfte på flera olika sätt, dels kan man boka in en tid på sitt lokala bankkontor för ett personligt möte eller så gör man en snabb och smidig ansökan via nätet. Flera banker erbjuder sina kunder även möjligheten att göra en ansökan via telefon.

Lånelöfte trots betalningsanmärkning

Går det att få lånelöfte trots betalningsanmärkning? En betalningsanmärkning hänger vanligtvis med i 3 år och gör det helt klart svårare att få ett lånelöfte. Har man en anmärkning som inom kort håller på att gå ut eller om man kan ge banken en bra och trovärdig förklaring till varför man fått anmärkningen, man kanske till exempel glömt en parkeringsbot för att man varit på långsemester, finns chansen att banken ser mellan fingrarna.

Råkar man ha flera stycken anmärkningar, särskilt om dessa är spridda över en längre period, ser banktjänstemännen detta ofta som ett tecken på att man slarvar med sina räkningar och då kan det bli en tuff uppgift att få ett löfte att låna, och i förlängningen ett bolån.

MittBolån hittar bankerna som kanske säger JA när de andra sagt NEJ

Har man betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få ett lånelöfte från en traditionell bank och man får i stället rikta sig in på banker och låneinstitut som specialiserat sig på att erbjuda bolån till människor med betalningsanmärkningar.

Ett smart sätt att hitta dessa banker är genom en låneförmedlare. Ett bra exempel på en förmedlare av lån som erbjuder denna tjänst är MittBolån.se, här är alla människor välkomna och deras tjänster är helt kostnadsfria att använda för dig som låntagare.

MittBolån

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Tiden ett lånelöfte är giltigt varierar mellan bankerna. Hos Skandia, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank är ett lånelöfte giltigt i 6 månader från det att man ansöker, medans ett lånelöfte från ICA Banken, SEB och SBAB har en kortare giltighetsperiod på 3 månader.

Bra att tänka på: Ett lånelöfte är baserat på de uppgifter man angett vid ansökan. Skulle ens ekonomiska situation förändras under tiden löftet är giltigt är det viktigt att man snarast meddelar banken detta.